środa, 10 stycznia 2018

Tureckie (przy) smaki...


Turcja − Stambuł
Turcja kojarzy się z kebabem. Słusznie. I choć pewnie każdy ma swój ulubiony rodzaj kebabu – to takich jak w Turcji jeszcze nie jedliście.
Soczyste, idealnie doprawione, podane w jeszcze ciepłym lawaszu (chlebowym placku). Na ulicy w Stambule posilisz się również pieczonymi ziemniakami (z niezliczoną ilością sosów i posypek), preclami z sezamem, małżami z ryżem, rodzynkami i orzeszkami pinii. A na deser oczywiście bakława.

Najsłodsza kuchnia świata?

Słodycze i desery to oddzielny rozdział kuchni tureckiej. Wypieki i wyroby cukiernicze przyrządzane na Bliskim Wschodzie są niewiarygodnie słodkie a za sprawą dodawanego do nich miodu i karmelu dosłownie rozpływają się w ustach. Turcy są świetnymi cukiernikami a przygotowywane przez nich desery to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Chałwa sezamowa
Najpopularniejszym tureckim smakołykiem jest oczywiście chałwa sezamowa znana na całych Bałkanach oraz w zachodniej Azji. W krajach europejskich dostępna na sklepowych półkach zazwyczaj w kilku smakach z różnymi dodatkami. W Turcji najlepszą chałwę kupimy na wagę, a ich miłośnikom szczególnie do gustu powinna przypaść ta o smaku pistacjowym lub z orzechami czy bakaliami. Ciekawą i dosyć nietypową odmianą chałwy jest pismaniye delikatny i puszysty smakołyk, wyglądający jak kłębuszki waty cukrowej, z dodatkiem ekstraktu waniliowego, wytwarzany z cukru i mąki pszennej.
Lokum
Amatorzy smaków orientalnych słodyczy koniecznie powinni spróbować lokum znanego powszechnie także jako turkish delight. Lokum to kolorowe łakocie o różnych kształtach, przypominające galaretkę. Zrobione są ze skrobi ziemniaczanej i cukru zazwyczaj z dodatkami orzechów, owoców, wiórków kokosowych, rodzynków lub daktyli. Kwintesencją tureckich deserów jest baklawa. – Przygotowywany jest na bazie ciasta podobnego do francuskiego jednak jest to najczęściej turecka yufka lub pochodzące z Grecji ciasto filo. Cieniutkie ciasto przekładane jest warstwami miodu z drobno zmielonymi pistacjami, migdałami lub orzechami z wierzchu polane słodkim syropem albo lukrem – opisuje Natalia Rusinowska, autorka bloga "Zmysłowo przez Świat". Najlepsze wypieki pochodzą z Gaziantep w Anatolii. Mistrz cukierniczy specjalizujący się w przyrządzeniu baklawy nazywa się baklavacı i jest to oddzielna profesja.

Kuchnia turecka - dania z ryb

Wysoko cenione w kuchni tureckiej są dania rybne. Jeśli już mamy ochotę na makrelę, turbota czy tuńczyka powinniśmy wiedzieć, że najlepiej smakują na wybrzeżu, a do wyboru mamy aż trzy: Śródziemne, Egejskie czy Morza Czarnego. W Turcji podobnie jak w wielu innych krajach występuje regionalizm. Każdy region, prowincja czy miasto charakteryzują się innym sposobem przygotowania i podania tradycyjnych potraw. Głównie różnica ta polega na stosowanych przyprawach i dodatkach. Np. im bliżej granicy z Syrią tym potrawy są ostrzejsze. Mieszkańcy stolicy oraz Stambułu raczej unikają pikantnych przypraw.

Herbata, kawa i... ayran po turecku

Dla Polaków kawa po turecku to popularne określenie na napar powstały w wyniku zalania zmielonej kawy wrzątkiem. Zmawiając małą czarną w Turcji, możemy się nieco zdziwić: w ogóle nie przypomina jej odpowiedniczki z Polski. Serwowana w charakterystycznych miedzianych tygielkach, przelewana do malowniczych filiżanek, kawa po turecku kusi intensywnym aromatem i doskonałym smakiem.
Mimo ogromnej popularności czarnej używki w Turcji tak naprawdę króluje cay, czyli herbata - turecki napój narodowy. Cay serwuje się jest w charakterystycznych małych szklankach w kształcie tulipanów, tzw. bardaczkach. Herbata pita przez Turków jest zazwyczaj mocna i bardzo słodka, a przeciętny Turek potrafi wypić od 6 do 10 szklaneczek dziennie. W spożyciu herbaty na osobę Turcja znajduje się zatem w światowej czołówce. – Czas na herbatę w Turcji znajdzie się zawsze i wszędzie. Zostaniemy poczęstowani nią na bazarze, w sklepie, a nawet u fryzjera – mówi Aleksandra Jakiel z Tripsta.pl.
Najbardziej znany zimny napój, który pije się praktycznie do każdego dania, to ayran. Mieszanka naturalnego jogurtu i wody gazowanej przyprawiona solą i pieprzem idealnie gasi pragnienie, a konsumowana z pikantnymi potrawami łagodzi ich ostry smak.
Jeśli chodzi o napoje wyskokowe, spożywanie ich w dużej ilości jest w islamie zakazane. Jednak podobnie jak każdy kraj na świcie Turcja może poszczycić się swoim własnym alkoholem na bazie anyżu – rakı. Potocznie nazywane lwim mlekiem, ponieważ po dodaniu do niego wody lub kostek lodu mętnieje i zmienia odcień na mleczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz